Geplaatst op:

24 juli, 2020


Categorie:

Algemeen

Zuidas wil graag, samen met de buurt, elektrisch deelvervoer aanbieden in eBuurthubs. Diederik Basta: ‘We roepen buurtbewoners op om hun mening te geven, zodat wij een eBuurthub op maat kunnen leveren.’

In de eBuurthub vind je fietsen, bakfietsen, scooters of auto’s voor gezamenlijk gebruik. ‘Je kunt dan altijd het vervoermiddel pakken dat het best bij je reis past’, zegt Diederik Basta van het innovatieteam van de gemeente Amsterdam. ‘De bedoeling is dat de ehub door en voor bewoners gecreëerd wordt.’

Aanmelden
Belangstellenden konden zich aanmelden voor een online bewonersavond op 7 juli 2020. ‘Samen met bewoners willen we dan in kaart brengen aan welke vervoermiddelen behoefte is, zodat we hier in kunnen voorzien’, zegt Basta. Belangrijke voorwaarde is wel dat het vervoer elektrisch is en dat buurtbewoners er samen gebruik van maken en elkaar enthousiasmeren.

Voordelen
Er zitten veel voordelen aan een eBuurthub. Basta: ‘Je beschikt altijd over vervoer, maar hoeft er niet de volle mep voor te betalen of over stallingruimte te beschikken. Ook ontlasten ehubs Zuidas, waar het steeds drukker wordt. En daarbij is het duurzaam.’ Bewoners kunnen zelf stemmen welke betaalvorm – bijvoorbeeld een abonnement of juist een ritprijs – hun voorkeur heeft en welke aanbieder daarbij hoort.

Locaties

Amsterdam Zuidas heeft alvast drie locaties geselecteerd waar de eBuurthubs kunnen komen: aan de Parnassusweg, tussen de rechtbank en de Stadionkade; aan de De Boelelaan, ter hoogte van de Antonio Vivaldistraat; en aan de De Boelelaan ter hoogte van de Lex van Deldenbrug (de brug van de De Boelelaan naar het Gershwinplein).

tekst: Zuidas gemeente Amsterdam
foto: Kees Winkelman