Geplaatst op:

13 januari, 2018


Categorie:

Algemeen

Dagelijks zijn er veel bewegingen van vrachtwagens die afval ophalen en bezorgdiensten die goederen leveren van en naar Zuidas. Hiervoor wordt vooral nog gebruik gemaakt van dieselvoertuigen. Deze geven niet alleen veel CO2 uitstoot, maar maken het gebied ook minder goed bereikbaar en minder veilig. Er zijn kansen deze logistieke stromen te verminderen en te verduurzamen.

Impact van logistiek
Zuidas gaat de komende tijd nog flink uitbreiden en omdat het aannemelijk is dat de logistiek met de tijd ook gaat toenemen, wil gemeente Amsterdam Zuidas graag direct bij het ontwerp van de gebieden en de bijbehorende openbare ruimte de beoogde slimme logistieke oplossingen meenemen. Hiervoor moet worden onderzocht wat de impact van logistiek is nu en in de toekomst in Zuidas. In de eerste fase ligt de aandacht voornamelijk op onderzoek naar de negatieve impact van logistiek vervoer op Zuidas de komende jaren,  en op mogelijke oplossingsrichtingen om negatieve gevolgen te verminderen. Het onderzoek wordt in de derde week van januari uitgevoerd door middel van kentekencamera’s rondom Zuidas. Zo kunnen we zien welke voertuigen Zuidas in en uitrijden, hoeveel van die voertuigen een logistieke functie hebben en hoe groot dit aandeel logistiek vervoer is op de totale verkeersstroom.

Green Deal Zes
Dit onderzoekt wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband van  gemeente Amsterdam Zuidas, Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas, ORAM en Bycs en met het oog op de Green Deal Zes, waarbij we uiteindelijk een emissieloze stadslogistiek willen realiseren in Zuidas.