Geplaatst op:

11 september, 2019


Categorie:

Algemeen

Kom op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november niet per trein of auto naar of door Zuidas. Op zondag 3 november rijdt de trein wel, maar met een aangepaste dienstregeling. Zuidasdok schuift dan het eerste dakdeel van de nieuwe reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid dwars door de A10 Zuid en het spoor.

Vanaf 1 november zijn de werkzaamheden via de webcam te volgen. Klik hier.

Maakt u op de eerste vrijdag, zaterdag en zondag van november gebruik van de weg of van het openbaar vervoer, houd dan rekening met een forse extra reistijd, afsluitingen en omleidingen.

Extreme drukte
Vooral op vrijdag 1 november wordt extreme verkeersdrukte verwacht in de regio Amsterdam. De A10 Zuid is dan in de richting Utrecht afgesloten. Normaal rijden daar in de vrijdagochtendspits 10.000 auto’s per uur. De omleidingsroutes, A5 en A9, hebben onvoldoende capaciteit om dit verkeer te kunnen afwikkelen. Forenzen wordt daarom dringend aangeraden om thuis of elders te werken en de alternatieve routes zo veel mogelijk vrij te laten voor degenen die echt de weg op moeten. De driedaagse afsluiting van de zuidzijde van de A10 Zuid en het spoor is nodig omdat voor het inschuiven van het gigantische dakdeel van de stationspassage zowel treinspoor en wegdek moeten worden verwijderd en weer hersteld.

A4 en A10 Zuid
Vanaf donderdagavond 31 oktober 22:00 uur is de A10 Zuid aan de zuidzijde afgesloten tot maandagochtend 4 november 05:00 uur. Komend van de A10 West is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer, richting de A2 en A10 Oost (knooppunt Amstel). Komend vanaf A4/Schiphol is de snelweg (A4 en A10 Zuid) afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp. Verkeer wordt omgeleid via de A5 en A9. De oprit S109 richting knooppunt Amstel blijft te gebruiken, net als de A10 Zuid en de A4 richting Schiphol.

Treinverkeer
Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is vanaf vrijdag 1 november tot en met zaterdag 2 november niet mogelijk. Reizigers rijden om via Amsterdam Centraal en kunnen naar station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI met de metro. Op zondag 3 november rijdt de trein met een aangepaste dienstregeling. NS adviseert reizigers voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd.

Nieuwe stationspassage
De weekendwerkzaamheden zijn nodig voor de uitbreiding van station Amsterdam Zuid, als onderdeel van het project Zuidasdok. Hoewel dit project kampt met vertraging, gaan de opdrachtgevers (Rijk, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en provincie Noord-Holland) onverminderd door met de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Het inschuiven van het betonnen dek van de extra stationspassage, dat aanvankelijk gepland stond voor het driedaagse Pinksterweekeinde in juni dit jaar, is een cruciale stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid.