Buurthubs in Zuidas

Zuidas wil graag, samen met de buurt, elektrisch deelvervoer aanbieden in Buurthubs. Diederik Basta: ‘We roepen buurtbewoners op om hun mening te geven, zodat wij een eBuurthub op maat kunnen leveren.’

In de Buurthub vind je elektrische fietsen, bakfietsen, scooters of auto’s voor gezamenlijk gebruik. “Je kunt dan altijd het vervoermiddel pakken dat het best bij je reis past’, zegt Diederik Basta van het innovatieteam van de gemeente Amsterdam. ‘De bedoeling is dat de ehub door en voor bewoners gecreëerd wordt.”

De buurthub is voor zowel bewoners, als werknemers. Op 1 oktober werd er voor belangstellende bewoners een bewonersavond georganiseerd. “‘Samen met bewoners willen we dan in kaart brengen aan welke vervoermiddelen behoefte is, zodat we hier in kunnen voorzien’, zegt Basta. Belangrijke voorwaarde is wel dat het vervoer elektrisch is en dat buurtbewoners er samen gebruik van maken en elkaar enthousiasmeren.” Voor belanghebbende bedrijven/werkgevers zal er een individuele afspraak gemaakt worden om de behoefte op te halen. Meer informatie? Neem contact op met Rodi van den Bergen van Hello Zuidas via rodi.vandenbergen@hellozuidas.com.

Er zitten veel voordelen aan een Buurthub. Basta: “Je beschikt altijd over vervoer, maar hoeft er niet de volle mep voor te betalen of over stallingruimte te beschikken. Ook ontlasten ehubs Zuidas, waar het steeds drukker wordt. En daarbij is het duurzaam.” Bewoners kunnen zelf stemmen welke betaalvorm – bijvoorbeeld een abonnement of juist een ritprijs – hun voorkeur heeft en welke aanbieder daarbij hoort.

Locaties
Amsterdam Zuidas heeft alvast drie locaties geselecteerd waar de Buurthubs kunnen komen: aan de Parnassusweg, tussen de rechtbank en de Stadionkade; aan de De Boelelaan, ter hoogte van de Antonio Vivaldistraat; en aan de De Boelelaan ter hoogte van de Lex van Deldenbrug (de brug van de De Boelelaan naar het Gershwinplein).tekst: Zuidas gemeente Amsterdam
foto: Kees Winkelman