Terug naar kantoor, maar niet terug naar de oude situatie

Na een oneindig lijkende thuiswerkplicht mogen we vanaf deze week bij verrassing weer naar kantoor! Geen digitale meetings in snikhete zolderkamertjes meer, niet elke dag dezelfde vier muren, maar vier andere muren met daarbinnen de energie van de collega’s die we zo hebben gemist. Wat we minder hebben gemist zijn de files en de sardinesituaties in volle treinen, metro’s en bussen.

Ook afgelopen coronajaar is de jaarlijkse mobiliteitsenquête onder werknemers in Zuidas uitgezet en niet verassend werd de bereikbaarheid niet eerder zo goed beoordeeld: geen files op de weg en genoeg zitplaatsen in het openbaar vervoer. Vanuit Van A tot Zuidas hebben we een aantal tips en tricks opgesteld om dit vast te houden in Zuidas. Zo maken we de positieve ontwikkelingen in de bereikbaarheid samen onderdeel van ons nieuwe normaal.

Hybride werken
Laten we allereerst niet te hard van stapel lopen: de anderhalve meter afstand geldt nog steeds, wat betekent dat lang niet alle bureaus tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Daarnaast is gebleken dat thuiswerken ook zeker zo z’n voordelen heeft. Met de versoepelingen komt dat ene essentiële element: balans. Werk thuis als dat kan, op kantoor als het moet.

De Zuidas Druktemonitor
De Zuidas Druktemonitor is in ontwikkeling: de buienradar van bereikbaarheid voor Zuidas. Gevoed door reisdata laat deze tool zien wanneer het rustiger reizen is van en naar Zuidas. Door al onze reizen te spreiden in de tijd kunnen we pieken, beter bekend als files en propvolle treinen, samen voorkomen.

Flexibilisering mobiliteit(sbeleid)
Veel organisaties zijn op zoek naar oplossingen om flexibeler van en naar het werk te reizen en voor zakelijke ritten overdag. Met de Amaze app, dé reisapp waarin het plannen en boeken van reizen met alle modaliteiten van trein tot alle vormen van deelmobiliteitsamen komen, wordt flexibel reizen heel eenvoudig. De app is nu al aan het proefdraaien rondom de sluiting van de Piet Heintunnel en wordt in september officieel gelanceerd. Wilt u kennismaken met deze nieuwe manier van reizen? Tijdens de Zuidas Mobility Experience kunnen werknemers deze nieuwe dienst voor twee maanden uitproberen met flinke korting. Hiermee krijg je als werkgever inzicht in het reisgedrag van je werknemers en wat hen prikkelt om tot duurzamer reisgedrag over te gaan en wat je hier als werkgever aan kunt doen. Klinkt dit interessant voor jouw organisatie? Neem contact op met Jos Hollestelle via jos.hostelle@vanatotzuidas.nl voor meer informatie of om jouw organisatie direct in te schrijven.

Ook hebben we een E-Bike try-out waarbij werknemers gratis en vrijblijvend een e-bike of speed-pedelec mogen uitproberen. 50 % van de deelnemers aan de e-bike tryout in 2020 hadden interesse in een leaseregeling. Werknemers die minimaal 10 kilometer van het werk af wonen en normaal gesproken minimaal 2 dagen per week met auto/ov naar kantoor komen, mogen ook in 2021 twee weken een e-bike of speed-pedelec uitproberen. Aanmelden kan bij diederik@greenbusinessclub.nl.

Veel werkgevers hebben de afgelopen tijd gebruikt om hun mobiliteitsbeleid te herzien: hoe kan het duurzamer? Hoe kan het flexibeler? Hoe gaan we om met hybride werken? De plotselinge terugkeer naar kantoor gooit dit proces in een stroomversnelling. Wil je met jouw organisatie mee in de stroom of zit je erin en kun je wel een hulpboei gebruiken? Aanstaande woensdag wordt er een thematafel georganiseerd vanuit Van A tot Zuidas waar deze en andere vragen besproken worden. Wil je hierbij aanwezig zijn of wil je gratis mobiliteitsadvies op maat? Neem dan contact op met Jos Hollestelle via jos.hostelle@vanatotzuidas.nl.

Park + Bikes
Op strategische locaties kun je de auto gratis (of bijna gratis) parkeren en omruilen voor een fiets: Park + Bikes. Kom je toch naar Zuidas? Leg de laatste kilometers dan lekker sportief af, maak optimaal gebruik van je reistijd en geniet van de zomerzon op je bol voordat je het kantoor induikt. We doen onderzoek naar nog meer locaties en zijn daarvoor op zoek naar gebruikers van Zuidas om deze reisvariant verder te verkennen.